pondělí 19. března 2012

Pomáháme taškou

O tom, že igelitové tašky jsou peklem módním i ekologickým, snad již nikdo nepochybuje. Důvody, proč upřednostňovat látkové tašky před igelitkami jsem popsala na webu Nazeleno.cz. V tomto příspěvku bych se chtěla blíže podívat na látkové tašky, které je možné sehnat u neziskových organizací. Jejich nákup má totiž hned několik pozitivních dopadů:
  • získáte trvanlivou tašku z obnovitelného materiálu
  • často s originálním, neotřelým designem
  • v případě ekologických organizací nezřídka vyrobenou z bio materiálů či ze zbytků látek
  • nákupem finančně podpoříte činnost organizace
  • nošením tašky propagujete danou organizaci
  • některé organizace spolupracuje na výrobě tašek s chráněnými dílnami, což se rovná pomoci dvojnásobné

Tady jsou některé z tašek nabízené neziskovými organizacemi:

Hnutí Duha







Biobavlněné tašky ekologické organizace Hnutí Duha jsou vyrobeny za využití obnovitelných zdrojů energie. Právě šetrná energie je jedním z témat iniciativy Velká výzva, kterou konkrétně tato taška podporuje.





Tašku na obrázku vpravo zde seženete rovněž ve lněném provedení, kdy byly k výrobě využity zbytky látek.


Tašky zakoupíte v e-shopu Hnutí Duha za 150 Kč.






Greenpeace




Obrázek velryby na tašce z biobavlny symbolizuje jednu z nejvýznamnějších kampaní Greenpeace. V e-shopu ji naleznete za 120 Kč. V nabídce jsou rovněž vysoce originální tašky vyrobené z bannerů, které byly použity na akcích Greenpeace. Pěkný příklad recyklace. :-)



 Sdružení Tereza


Nákupem tašky s motivem žirafy, vyrobené z bio bavlny a opatřené certifikátem Fair Trade, podpoříte činnost Sdružení TEREZA. Tato organizace je zaměřena na ekologickou výchovu. Prostřednictvím vlastních výukových programů a materiálů se podílí na realizaci ekologické osvěty na základních a středních školách.

Tašku zakoupíte prostřednictvím internetového obchodu za 59 Kč.




Hnutí Brontosaurus



Také Hnutí Brontosaurus je zaměřené na ekologickou výchovu. Její akce jsou vyhledávány zejména studenty středních a vysokých škol.

Biobavlněná taška s logem organizace je k dostání ve třech barvách v e-shopu za 180 Kč.









Taška s motivy brontosaurů připomíná 35 let fungování organizace. Je vyrobena z šetrně pěstovaného karpatského lnu a koupit si jí můžete rovněž za 180 Kč.








Auto*Mat


Touto, nebo modrou, taškou podpoříte činnost sdružení Auto*Mat, které se věnuje zejména problematice dopravy v Praze a popularizaci jízdního kola jako dopravního prostředku vhodného do města. Sdružení je známé zejména pořádáním pravidelných pražských cyklojízd.

Biobavlněnou tašku zakoupíte za 150 Kč na webových stránkách Zelená domácnost.com.



Svoboda zvířat
Svoboda zvířat je organizace na ochranu zvířat fungující již od roku 1994. Mezi její nejvýznamnější kampaně patří např. Cirkusy bez zvířat, Za nahrazení pokusů na zvířatech či Proti srsti, zaměřená na problematiku chovu kožešinových zvířat.

Zelená taška se zvířecím motivem je vyrobena z organické bavlny a v e-shopu za ní dáte 150 Kč.







O. S. Devět životů
 
Občanské sdružení Devět životů se stará o zraněné a opuštěné kočky, poskytuje jim veterinární péči a hledá pro ně nový domov. Pomocí kastračního programu se snaží snížit počet nechtěných koťat a zároveň zlepšit životní podmínky volně žijících koček a kocourů. Vedle toho provozuje tzv. felinoterapii, tedy "léčbu kočkou".

Bavlněné tašky jsou šity ve spolupráci s Občanským sdružením SALET, které pomáhá lidem s tělesným postižením či duševním onemocněním.

Tašky zakoupíte v benefičním krámku MEOW za 100 Kč. Na výběr je z celé řady barev i motivů nanesených na látku pomocí sítotisku.




Zaujala vás některá z uvedených tašek? Nebo máte jiný tip? Sem s ním! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat