pondělí 5. března 2012

Vejce. Nebo slepice?

Dnes se na webu Novinky.cz objevil článek Vejce v Česku podražila o sto procent, stačila jedna směrnice EU. Ne, NEBUDU číst diskusi, říkala jsem si. Nakonec mi to stejně nedalo. A zase jsem se rozčílila nad mentalitou a uvažováním svých spoluobčanů. Pro ilustraci postačí uvést názor hodnocený nejvíce kladnými a nejvíce zápornými hlasy. Ano, peníze jsou jako vždy až na prvním místě..




 Již delší čas nakupuji pouze bio vejce z ekologických chovů a to z jednoho prostého důvodu:


Na videu je dobře patrný rozdíl mezi jednotlivými způsoby chovu nosnic označených čísly 0, 1, 2 a 3. Tato čísla nalezneme, vedle označení země původu a registračního čísla hospodářství, na razítku na skořápce vejce.


http://spolecnostprozvirata.cz/obsah.php?pg=vejce

   Význam číselného kódu na vejcích

   0 - vejce pocházející z ekologického chovu
   1 - vejce z volného výběhu
   2 - vejce z chovu v halách
   3 - vejce z klecového chovu
 
   CZ - země původu, 1045 - registrační číslo chovu



Na základě směrnice 1999/74/ES se od ledna letošního roku nesmějí používat klasické klece, ale tzv. obohacené. V praxi to znamená, že nosnice mají více prostoru, hnízdo, bidýlko, materiál k popelení a vybavení pro obrušování drápů. Jistě, určitý pokrok ve vztahu k vnímání potřeb zvířete je z toho patrný a díky Bohu za to. Na mě to ale trochu působí, když to hodně přeženu, jako když vězeň dostane do cely televizi. Je to zábava, odreagování, ale pořád je to vězení. Proto i nadále zůstávám věrná vejcím z ekologických chovů, která kupuji v bioprodejnách či podle nabídky v supermarketech (Tesco, Interspar, Billa). Případně rovnou od chovatele prostřednictvím PRO-BIO LIGY.

Vejce z české ekologické farmy Abatis a.s.


Ale zpět k článku z Novinek.cz a k reakcím dotčených spotřebitelů. Právě kvůli výše zmiňované směrnici je nyní na trhu nedostatek vajec, případně jsou dražší oproti ceně, na kterou byli zákazníci zvyklí. A to je to, co lidi nejvíc trápí. Čert vem, že slepice mají o něco důstojnější podmínky k životu. Je více než potřeba, abychom se konečně naučili vnímat "užitková" zvířata jako živé bytosti a ne jako stroje pro uspokojování našich potřeb. Když od někoho něco chci, je přece slušnost za to na oplátku něco nabídnout. 

Mě osobně vyšší cena za bio vejce absolutně nevadí. Ráda tak podpořím myšlenku etického zacházení se zvířaty a jako spotřebitel tím dávám najevo, o jaký produkt mám zájem. Domnívám se, že pokud člověk nekonzumuje vejce každý den, což bez tak není zdravé, neměl by rozdíl v těch několika desetikorunách za krabičku vůbec zaznamenat. Je to přesně o tom, o čem chci, aby byl tento blog - místo pracího prášku z reklamy si vyrobím mýdlový sliz za pár korun a ušetřené peníze investuji do vajec z ekologických chovů. Nula od nuly tak ale rozhodně nepojde..

Slepice ve svém přirozeném prostředí.

Více k problematice klecového chovu nosnic naleznete např. na webu Společnosti pro zvířata, která vede kampaň Slepice z klece ven. Dále doporučuji shlédnout videa z "otevřených záchran" slepic z klecových velkochovů. Ten člověk bude pro mnohé blázen a extremista, já mám pro jeho činy větší pochopení než pro ty, kteří se akorát zmůžou na nadávání v internetových diskusích.


Žádné komentáře:

Okomentovat