neděle 3. června 2012

Biokuchařky aneb Vaříme s rozumem

V tomto příspěvku bych se ráda zaměřila na kuchařky, které se věnují vaření z biopotravin. Sama několik biokuchařek vlastním a ráda se čas od času nechávám inspirovat recepty, které jsou v nich uvedené. Nedám dopustit zejména na tyto tři kuchařky, které jsou podle mne základem pro každého, kdo se zajímá o biopotraviny:


Biokuchařka Hanky Zemanové

Vedle četných receptů knížka obsahuje spoustu informací o biopotravinách a přibližuje rovněž principy ekologického zemědělství. Zajímavou částí jsou rozhovory se zemědělci, ve kterých se dozvíte spoustu informací přímo z praxe.

Kuchařka získala titul "Nejlepší kuchařská kniha roku 2006" a velký zájem čtenářů podnítil vznik druhého, aktualizovaného vydání.

Cena: od 300 Kč



BioAbecedář Hanky Zemanové

Velkou přidanou hodnotou této knihy je přehled používaných surovin takřka od A do Z. Nejprve přichází na řadu praktický průvodce nakupování, který odpovídá na otázky, na co si dávat při nákupu pozor, v čem se liší biopotraviny od těch konvenčních a přináší spoustu dalších užitečných rad.

V encyklopedické části je podrobně nahlíženo na jednotlivé suroviny, jejich použití a účinky na náš organismus. Líbí se mi, že autorka přináší řadu pohledů, od makrobiotiky až po čínskou dietetiku. Závěr je věnován praktickému použití surovin, tedy receptům.
                                                  
Cena: od 468 Kč

Více informací o kuchařkách Hanky Zemanové, včetně ukázek z knih a receptů, naleznete na stránkách Biopekárny Zemanka, kterou Hanka vlastní spolu se svým manželem.

Česká biokuchařka, Anna Michalová

Na této knížce je mi velmi sympatické, že vychází z plodin, kterou u nás byly tradičně pěstovány a po staletí běžně využívány. Po "povinném" úvodu o biopotravinách a zdravém stravování obecně, následuje spousta receptů na jídla z obilnin a luštěnin či dalších semen. 

Líbí se mi, že jídla jsou jednoduchá, rychlá, levná a přitom dobrá a zdravá. A hlavně, že suroviny jsou běžně dostupné.

Knihu vydalo nakladatelství Fontána již v roce 2001, ale v knihkupectvích je stále dostupná.

Cena: od 236 Kč

 Víme, co jíme, Lenka Žák

Tato kuchařka je úplně nová. Už jsem do ní nahlížela v knihkupectví a myslím, že neodolám. Autorkou je Lenka Žák, která se věnuje vědomému vaření, pořádá kurzy zdravého vaření a v českobudějovickém Českém Rozhlase moderuje magazín Biolenka

Až budete mít cestu do knihkupectví, určitě se po ní podívejte. Spousta receptů, příjemné grafické provedení, nezbývá než doporučit. :-)

Cena: od 291 Kč


A jaké další biokuchařky u nás vyšly? Tady je malý přehled.

Biokuchařka - maso, drůbež zelenina,  Thielemann Thomas

Jak název napovídá, kuchařku ocení zejména masožrouti. Autorem je šéfkuchař ve "Wirtshaus zum Herrmannsdorfer Schweinsbräu" v Glonnu u Mnichova, takže se v knize objevují vskutku neobvyklé, ale jistě velmi chutné, pokrmy. Do knížky můžete nahlédnout přímo na webu nakladatelství Grada, které kuchařku v roce 2010 vydalo.

Cena: od 311 Kč






Vegetariánská biokuchařka, Roman Uhrin

Společnost Country Life, která knihu vydala, uvádí na svém webu, že kuchařka obsahuje řadu receptů z běžně dostupných bezmasých surovin. Poslední vydání této knížky je rozšířeno o návody na úpravu sojového sýra tofu. Sympatické je, že v kuchařce je využíváno odměřování na kusy, lžíce a lžičky, takže odpadá starost s vážením.

Knížku seženete zejména v internetových obchodech zaměřených na zdravý životní styl nebo v prodejnách Country Life.

Cena: od 96 Kč



Biokuchařka - 101 nejlepších receptů

Kuchařku vydalo v roce 2007 nakladatelství Grada. Bohužel na svém webu ji již nemá uvedenou a také řada knižních e-shopů hlásí, že už je vyprodaná. Z jejich stránek se mi povedlo vydolovat alespoň to, že kuchařka obsahuje více než 100 vyzkoušených receptů pro přípravu jídel z obilí, zeleniny, hub, luštěnin, tofu, vajec, masa, ryb, brambor, těstovin a ovoce. U každého receptu jsou informace o nutriční a energetické hodnotě.

Cena: od 67 Kč





 Stručná celozrnná bio kuchařka, Pavla Momčilová

Knížka vyšla počátkem letošního roku v nakladatelství Medica Publishing a obsahuje stovku receptů na celozrnné vaření a pečení. Pavla Momčilová je autorkou celé řady dalších kuchařek a knih zaměřených na zdravou výživu.

Cena: od 69 Kč









 Kapesní biolexikon,  Jaroslav Fořt

Nakonec jsem si nechala tuto knížku. Není to sice primárně kuchařka, přesto recepty obsahuje. Jedná se spíše o malou encyklopedii, která přibližuje bio suroviny, které se dají sehnat na našem trhu. Knížka v podstatě přináší základní přehled, který by měl každý zájemce o problematiku biopotravin mít.

Kapesní biolexikon vydalo v roce 2007 nakladatelství IFP Publishing a stále ho lze bez problémů sehnat v knihkupectvích.

Cena: od  82 Kč



Nevylučuji, že ještě některé biokuchařky v tomto přehledu chybějí. Recepty na jídla z biopotravin často bývají rovněž v knihách zaměřených obecně na zdravý životní styl. Vycházejí vegetariánské kuchařky, kuchařky zaměřené na vaření z místních produktů apod. A nakonec - každé  jídlo z jakékoliv kuchařky se přeci dá udělat v biokvalitě nebo alespoň za použití kvalitnějších a zdravějších surovin.

Necháváte se při vaření inspirovat recepty v kuchařkách nebo dáváte přednost osvědčené klasice? Máte nějakou oblíbenou kuchařku? Vaříte z biopotravin?

Žádné komentáře:

Okomentovat