neděle 26. února 2012

Menstruační kalíšek

Počet spokojených uživatelek menstruačního kalíšku se v poslední době stále zvyšuje. Ani já na něj nedám dopustit, i když mi chvilku trvalo než jsem si k němu našla cestu. O jeho existenci jsem se dozvěděla před lety v jedné internetové diskusi a upozornila na něj kamarádku. Ta narozdíl ode mě neváhala a kalíšek si takřka hned pořídila. Potom už jsem jen naslouchala pochvalným ódám. Zkrátka nedalo se odolat a tak jsem se i já stala nadšenou uživatelkou menstruačního kalíšku. :-)

Kalíšek, který je vyroben z měkkého lékařského silikonu, se zavádí do pochvy a vyjímá se, podle síly menstruace, každé 4 až 8 hodin. Někomu stačí vylít kalíšek ráno a večer. Po vyprázdnění se vypláchne čistou vodou a je připraven k dalšímu použití. Po skončení cyklu se kalíšek vyvaří a poté se uchovává ve vzdušném látkovém sáčku. 

Většina kalíšků je vyráběna ve více velikostech. 
Na obrázku kalíšek Yuuki od českého výrobce.

Používání kalíšku přináší řadu výhod, ať již z hlediska zdravotního, ekologického či finančního. Vzhledem k tomu, že kalíšek drží v pochvě pod tlakem, a tedy s minimálním přístupem vzduchu, nedochází k rozkladu krve, který je doprovázen nepříjemným zápachem. Hladký silikon je na rozdíl od tampónu nepřilnavý pro bakterie, které se zde nemohou množit a způsobovat zdravotní problémy. V souvislosti s používáním kalíšku zmiňováno lepší snášení menstruace či vymizení problémů s mykózami.

Menstruační kalíšek, pokud je správně používán, může vydržet až 10 let. Za tu dobu nevznikne žádný odpad a zároveň dojde k úspoře značného množství finančních prostředků. Osobně vnímám velký pocit uspokojení, když procházím v obchodě kolem plných regálů vložek a tamponů, které již nepotřebuji. Výhodou je též možnost provozování sportů, zvláště plavání, bez omezení. 


 Kalíšky lze sehnat v celé řadě barev, doplněné o stylově sladěné látkové pytlíčky pro jejich úschovu. 
Pytlíček si můžete také ušít samy z oblíbené látky. Zvládne to opravdu každý.. ;-)

Problémem může být z počátku zavádění kalíšku, ale chce to jen trochu cviku a trpělivosti. Často bývá kladena otázka, co dělat v případě, že není možnost po použití vypláchnout kalíšek pod tekoucí vodou. V takovém případě se doporučuje nosit s sebou lahev s pitnou vodou, případně kalíšek vytřít toaletním papírem. 

 
Jeden z videonávodů s názornou ukázkou manipulace s kalíškem

Pokud vás kalíšek zaujal, není problém ho sehnat a to v několika velikostech. Vyrábějí se dokonce i kalíšky v různých barvách. Vedle zahraničních značek Mooncup, Lunette, DivaCup, LadyCup a dalších, je u nás k dostání i český výrobek Yuuki, který patří k nejlevnějším na trhu. 

Více informací o menstruačním kalíšku a jeho používání naleznete na www.kalisek.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat